S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Grilovanie má svoje presné zásady alebo desatoro kvalitného grilovania

29.06.2023

Grilovanie má svoje presné zásady alebo desatoro kvalitného grilovania

Zbožňujete grilované lahôdky a s letným počasím stále viac uvažujete o zadovážení si vlastného grilu? Trh sa priam prehýba pod záplavou rozmanitých produktov, no vyznať sa v nich nie je jednoduché. Vďaka nám sa trošku zorientujete a budete sa vedieť vyvarovať aj najväčších chýb, ktoré by mohli zmariť skvelý zážitok z grilovania. Už teraz cítime tú lahodnú vôňu. A čo vy?

V prvom rade si musíte objektívne zhodnotiť, kde a na čo budete gril primárne využívať. Ste milovníkom steakov? V tom prípade pre vás bude vhodný gril s horným ohrevom. Plánujete grilovať na balkóne? Zvoľte si malý elektrický gril. Túžite po niečom sofistikovanejšom? V ponuke sú aj unikátne keramické grily.

Foto: shutterstock.com

Medzi najzákladnejšie typy patrí klasický gril na drevené uhlie. Ak ste však začiatočník, môže vás pomerne dosť potrápiť. Jeho najväčším negatívom je pomerne dlhá doba rozpálenia dreveného uhlia či brikiet. Ak ste teda hladný a neviete sa dočkať výsledku, zrejme to pre vás nebude tá najlepšia voľba. Zbytočne vám bude stúpať adrenalín, pretože proces ohrevu skrátka neurýchlite. Na spontánne grilovanie jednoducho v tomto prípade zabudnite. Na druhej strane je však fantastická samotná nezameniteľná a unikátna vôňa takto pripravovaných pokrmov.

Plynové a elektrické grily = menej dymu

Ak ste človek činu a jedlo chcete mať hotové šmahom ruky, najlepší pre vás zrejme bude plynový gril. Stisnete gombík a o pár minút je jedlo hotové. Veľmi užitočná je aj možnosť regulovať si teplotu grilu, čím dokážete prispôsobiť grilovanie potrebám konkrétneho pokrmu. Dym je v prípade plynových grilov minimálny a skvelé sú aj prenosné grily s kartušou.

Ako sme už spomínali, elektrický gril oceníte na balkóne, no pokojne aj na terase. Ani v tomto prípade sa nemusíte obávať nadmerného dymu a proces prípravy jedla je krátky. Regulovanie teploty je samozrejmosťou. Veko na elektrickom grile zabezpečuje, že mäso, zeleninu, ryby či syr pripravíte šetrne a výsledok bude skvelý. Zabudovaný Bluetooth teplomer v kvalitnejších modeloch je na nezaplatenie.

Skvelé na výlety sú aj šikovné prenosné grily, vďaka ktorým si užijete veľa zábavy. Možné je tiež zakúpiť si super príslušenstvo, ako napríklad nohy ku grilu, grilovací rošt, samotný rošt a podobne.

Niečo pre fajnšmekrov

Grily s horným ohrevom sú už špecifickým typom grilov a vďaka keramickému horáku ohrievajú jedlo zhora. Dosahovaná teplota môže byť až 800 °C, pričom bežné grily ju majú okolo 400. Sálavé teplo dokáže steak pripraviť mimoriadne rýchlo, čo je ideálne. Zachová si totiž potom šťavnatosť.

No a ak ste v poslednej dobe podľahli kúzlu špeciálnych guľatých keramických nádob, vedzte, že pochádzajú z východnej Ázie. Sú však vhodnejšie na dlhšie grilovanie a dá sa v nich aj údiť.

Vybrali ste si? Polovicu úspechu máte zaručenú. Ešte stále však nemáte celkom vyhraté. Existuje množstvo zaručených rád, ktoré môžu vaše grilovanie povýšiť na profi úroveň a urobiť z vás grilmajstra.

Desatoro grilmajstra

1. Mäso pred grilovaním rozhodne nerozklepávajte. Stratilo by vodu a tým aj šťavnatosť. Tiež ho nesoľte! Ak už musíte, tak len úplne tesne pred samotným grilovaním. Spočiatku mäso sprudka opečte na vysokej teplote, aby sa zatiahlo a vytvorila sa kôrka.

2. Platí orientačná zásada, že na každý polcentimeter hrúbky mäsa treba rátať 2 minúty grilovania. Výnimkou sú ryby – tu sa ráta s 3 minútami na centimeter.

3. Nedostatočná príprava vám môže pokaziť celý zážitok z grilovania. Keď grilujete, tak grilujete a všetko ostatné by malo byť už pripravené. Máme na mysli nakrájanú zeleninu, chlieb či omáčky. Tiež by ste mali mať vopred nachystané servítky či utierky, kliešte na grilovanie a podobne.

4. Rátajte s tým, že gril na drevené uhlie sa musí zohrievať približne pol hodiny. Skôr nemá význam pokúšať sa o grilovanie.

5. Pozor na veľký plameň, zbytočne si jedlo spálite. Ak vám z mäsa príliš odkvapkáva tuk a to spôsobuje výraznejšie horenie ohňa, grilujte ho radšej na grilovacej tácke.

 

Foto: pixabay.com

6. Odporúčame používať teplomer na grilovanie, aby ste jednotlivé pokrmy príliš nevysušili. Pichanie do jedla vidličkou ho zbytočne ešte viac zbaví šťavy.

7. Grilovaciu mriežku pred grilovaním namastite jemne slaninkou či olejom. Zabráni to pripaľovaniu.

8. Pozor na prepadávanie jedál cez gril – menšie kúsky vždy grilujte na tácke na grilovanie.

9. Aby sa vám špíz nepripiekol na drevenú špajdľu, namočte ju predtým na dlhší čas do vody.

10. Mäsko nekrájajte hneď po zložení z grilu, doprajte mu pár minút, aby sa v ňom chute prepojili.

A hlavne, nezabudnite potom gril vyčistiť ešte kým je teplý, aby bol pripravený na ďalšie použitie.

NTg1Nj